Obiective turistice

Castelul Gartner Fulop

Castelul Gartner Fulop se afla in Gavojdia si este construit in jurul anului 1896 . Castelul a fost proprietatea nobilului Gartner Fulop care provine din vechea familie nobiliara Frummer si care in 1803 primeste ca donatie de la erariu (domeniul imperial austriac) mare parte din localitatiile Gavojdia si Jena (aici fiind incluse si terenuriile agricole)…In 1908 Gartner Fulop cedeaza partea sa din mostenirea familiei catre Episcopia greco-catolica din Lugoj si paraseste localitatea Gavojdia… Castelul in trecut avea un parc frumos, copaci falnici, rari, alei pietruite …Cladirea exista si in prezent (cu arhitectura schimbata ) si se afla in aproprierea unui alt castel (mai cunoscut…) al familiei Gartner ..

Castelul Gartner Zoltan

Castelul Gartner Zoltan se afla in Gavojdia si a fost construit in jurul anului 1900 . A fost in proprietatea lui Gartner Zoltan acesta fiind fratele lui Gartner Fulop , ambii descendenti ai familiei nobiliare Frummer care primete in 1803 ca donatie localitatiile Gavojdia si Jena.

Gartner Zoltan din Gavojdia stapaneste partea sa din mostenirea familiei impreunea cu acest castel pana in 1918 cand vinde o parte familiei Dr. Biriescu din Lugoj si restul locuitorilor din Gavojdia. Dupa 1923 acest castel impreuna cu parcul aferent care se intindea pe 1,36 hectare este folosit ca resedinta de directorul Uzinelor Nadrag…Dupa 1948 castelul este nationalizat si devine sediu de CAP . Azi este proprietatea Primariei Gavojdia …Castelului construit in arhitectura stilului ecletic se poate vedea si astazi si se poate spune ca fatada in linii mari pastreaza designul original de inceput de sec. XX (cu exceptia acoperisului)….

Monumente ale eroilor neamului ridicate la Gavojdia și Lugojel
Pensiunea turistică Rosroca 2011 Srl situată pe DN70
Bisericile ortodoxe romane Gavojdia- 1730 și Jena – 1820

Ultima actualizare: 15:40 | 4.04.2024

Sari la conținut